donderdag 4 juni 2009

Begin





Turk is een Baron van Hoëvell ontwerp uit 1952: een Pieter de Turk.

De kajuitopbouw van deze Pieter de Turk is echter kleiner dan die van het oorspronkelijke ontwerp. In het boek "de Zeilsport" van van Kampen is de Pieter de Turk terug te vinden.

In 1963 heeft de heer Frijlink besloten de Turk te gaan bouwen. De Turk was het eerste bootje dat gebouwd werd bij de werf Visser in de Zande.

Visser bouwde geen schepen, maar karren. De heer Frijlink bouwde het scheepje zelf, met hulp van Visser en de heer Sollie.




In Emmeloord is de Turk verzonken. Dat maakt dat nu in 2009 er nog steeds haast geen roest te vinden is op de Turk. Althans, aan de buitenkant.

Nieuw opgelaste stukken staal geven wel roest.




De Turk is te water gelaten om naar Emmeloord te komen vanuit de Zande. Zonder dat er ballast inzat. Dat was stuiterig, volgens de heren Sollie en Frijlink.







De heren hebben een aantal jaar met de Turk gevaren, o.a. op het IJsselmeer en het Wad. Ze zijn een beetje kwijt aan wie het schip verkocht is: twee knapen uit Rotterdam. Volgens de overlevering waren die werkzaam in de chartervaart. De Turk verdwijnt vanaf dan even uit mijn zicht.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten